Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum

Op de campus van Rekem is ook een bezoekerscentrum gevestigd op de bovenverdieping van de manege. Hier zijn nog heel wat voorwerpen, foto’s, boeken… terug te vinden over de oude instelling. De collectie bestaat uit voorwerpen die ooit hebben toebehoord aan het oude Gesticht. Behalve de landbouwwerktuigen met het bijbehorende gereedschap én de uitgeruste smederij zijn bijvoorbeeld ook de administratieve documenten uit de periode 1920-1985 bewaard.  Het timmergereedschap is zelfs nog deels uit de tijd van de 19de-eeuwse bedelaarskolonie, net als de vijf 19de-eeuwse brandweerwagens en de bijbehorende uitrusting. Voorwerpen uit het leven van alledag vullen dit ensemble aan: prikklokken voor de bewakers, gestichtsmunten, kerkhofregisters...
De best bewaard gebleven collectie is die van de infirmerie of het ziekenhuis, met voorwerpen die dienstdeden in de medische behandelingen. Het gaat vooral om algemene geneeskunde, maar er is ook een gedeelte psychiatrie, met dwangbuizen, elektroshocktoestellen, een instrument voor aderlatingen... De behoorlijk omvangrijke medische bibliotheek is hoofdzakelijk Franstalig en uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze geeft een goed beeld van de toenmalige opvattingen over psychiatrie.

Het bezoekerscentrum is te bezoeken op afspraak.

Heb je zelf ook nog verhalen, foto’s, voorwerpen…? Geef ons een seintje via bezoekerscentrum[at]opzcrekem[dot]be naar het bezoekerscentrum.