Eerste elektrische tandem

Een gezonde geest start met een gezond lichaam. Daarom wordt er binnen de psychiatrie heel wat aandacht geschonken aan bewegingstherapie en sport. Binnen OPZC Rekem hebben we naast een sporthal ook een fietsenatelier. Wekelijks trekken patiënten, bewoners en een aantal begeleiders met de fiets op pad. Omdat er veel gebruik van wordt gemaakt en om het aanbod aantrekkelijk en zo uitgebreid mogelijk te houden worden er ook de nodige investeringen gedaan.

‘Bij OPZC Rekem beschikken we over 36 fietsen, 3 tandems en 4 rolstoelfietsen en sinds vandaag ook een elektrische tandem. Het model dat we aankochten heeft het voordeel dat de motorblok in het midden zit en niet gekoppeld is aan het wiel, waardoor er ook in stilstand en tijdens de rit gemakkelijk geschakeld kan worden’ zegt Noel Lenssen, verantwoordelijke van het fietsatelier.

‘Onze bewoners gaan graag mee fietsen, maar langere afstanden fietsen is niet voor iedereen evident. Een gewone tandem droeg daar niet aan bij. Als de mannen moe werden, dan haakten ze af en moest ik de tandem alleen vooruit trappen’ zegt Christel Coenen, bewegingstherapeut bij OPZC Rekem. ‘De elektrische tandem is op dat vlak een mooie aanwinst om de bewoners die zelf niet genoeg meer kunnen fietsen ook de kans te geven om grote tochten te ondernemen.

Ik ben blij dat hij er is. We gaan er zeker plezier aan hebben. Vanmiddag is hij al een eerste keer gereserveerd voor een uitstap met een bewoner.’, zegt Christel.

De tandem werd bij aankomst onmiddellijk ingewijd door de bewegingstherpeuten en ook de aankopers wilden zich ook aan een tochtje wagen.