Missie en visie
"Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem is een pluralistische en vraaggestuurde organisatie binnen de geestelijke gezondheidszorg in de regio Oost-Limburg, die professionele interdisciplinaire antwoorden biedt op individuele zorgbehoeften, een belangrijke bijdrage levert aan de Vlaamse forensische zorg en een toonaangevende partner wil zijn in het ontwikkelen van zorgvernieuwing."
Binnen deze visie staat de zorgbehoefte van de patiënt centraal. OPZC Rekem wil een herstelgericht zorgcentrum worden met een actieve patiënt- en familieparticipatie. Elke persoon die in contact treedt met de organisatie dient op een respectvolle manier bejegend te worden en verdient kwaliteitsvolle en betaalbare zorg. OPZC Rekem wil personen met een psychische kwetsbaarheid maximaal ondersteunen in hun hersteltraject en hun re-integratie in de maatschappij. Betrokkenheid van de cliënt en samenwerking met familie en externe organisaties zijn hierbij essentieel. Om de continuïteit van zorg te waarborgen werkt OPZC Rekem via het stepped care principe. Er wordt steeds gekozen voor de minst ingrijpende en meest kortdurende zorgvorm noodzakelijk om op een efficiënte en effectieve manier tegemoet te komen aan de zorgbehoefte van de individuele cliënt. De vier kernwaarden: "zorgzaamheid, verbondenheid, integriteit en innovatie" worden door alle afdelingen en personeelsleden hoog in het vaandel gedragen.
Ouderen met een psychische kwetsbaarheid die beroep doen op een residentiële of semi-residentiële behandeling kunnen terecht in het cluster Ouderenzorg. De nadruk ligt hierbij op een zo kort mogelijke opname waarbij een hoge intensiteit en frequentie van zorg wordt aangeboden door gespecialiseerd personeel. Dit vertaalt zich in kwalitatief hoogstaande en practice- en/of evidence based begeleiding van ouderen in hun traject naar herstel.
Hiernaast is het cluster een geëngageerde partner in het regionaal en supra-regionaal netwerk voor ouderen. Door de ontwikkeling van zorgcircuits wenst het cluster mee te werken aan de extramuralisering en vermaatschappelijking van zorg. Doorheen de behandeling zal men de cliënt ondersteunen in zijn zoektocht om een zinvolle plaats binnen de maatschappij in te nemen. Daarnaast wil het cluster eveneens integrale en geïntegreerde zorg aanbieden. Om continuïteit van zorg te verzekeren worden netwerken gecreëerd over de verschillende zorg- en welzijnssectoren heen. Men streeft naar een zo maximaal mogelijke zelfstandigheid van de oudere binnen de thuissituatie of het thuis vervangend milieu. Door intense samenwerking en afspraken met diverse partners binnen de regio Oost-Limburg zal de coördinatie en toegankelijkheid van zorg voor de oudere populatie verbeteren.