FAQ

Hoe word ik vrijwilliger

Als je graag met mensen omgaat en je wil regelmatig wel wat tijd vrijmaken om op bezoek te komen bij een patiënt of bewoner of je wil met een groep mensen samen iets doen, dan kan je contact opnemen met één van de coördinatoren van Vriendendienst Rekem. Indien je een uitkering geniet, dan helpt een coördinator van Vriendendienst Rekem je om de aanvraag tot goedkeuring van vrijwilligerswerk in te dienen.

Moet ik specifieke kennis hebben om vrijwilliger te worden

Specifieke kennis is zeker niet nodig. Als vrijwilliger sta je los van de behandeling of het programma. Patiënten en bewoners vragen ook niet veel. Het zijn de kleine dingen die belangrijk zijn, zoals aandacht geven en er voor hen zijn.

Mag ik zelf ook kiezen

Na aanmelding volgt er een voorbereidingsgesprek met één van de coördinatoren. Tijdens dit gesprek kan je aangeven wat jouw interessegebieden zijn, wat je wil en kan en er wordt ook meegegeven wie wij zijn. Vervolgens wordt gekeken waar mensen nodig zijn en of er een match is. Indien nodig volgt er nog een tweede gesprek. Kom je als bezoekvrijwilliger, dan wordt gezocht naar een persoon met dezelfde interesses en kunnen jullie ook met mekaar kennismaken om te zien of het klikt. Dus je kan zeker zelf ook dingen aangeven of kiezen. Wat je als bezoekvrijwilliger samen met de patiënt of bewoner doet is ook aan jullie samen om te kiezen. Jullie spreken samen af welk tijdstip het best uitkomt en of je een activiteit op het domein of daarbuiten doet.

Is vrijwilligerswerk gratis

Als vrijwilliger ben je verzekerd en onkosten, gerelateerd aan het vrijwilligerswerk, kunnen mits bewijs ingediend worden met een max. van 24,79€ per maand.

Wat als ik vragen of problemen heb tijdens het vrijwilligerswerk

Na de kennismakingsgesprekken is er een clickevaluatie voorzien om na te gaan hoe alles verloopt. De coördinatoren mogen steeds gecontacteerd worden of er kan een afspraak gemaakt worden indien gewenst. Ook bij het personeel van een zorgeenheid kan je altijd terecht met je vragen. De mentor van een patiënt/bewoner is ook degene bij wie de bezoekvrijwilliger met vragen terecht kan. Voor een taakvrijwilliger is dat de therapeut met wie hij/zij samen werkt.

Kom ik ook in contact met andere vrijwilligers

4 keer per jaar worden samenkomsten met alle vrijwilligers georganiseerd (feest, vergadering, doe-activiteit…). Hiervoor ontvang je op voorhand een uitnodiging en kan je je inschrijven om deel te nemen.