Getuigenissen vrijwilligers

Ik gaf het vrijwilligerswerk een kans door het te proberen

Een jaar geleden startte Linda, een vlotte, blonde en energieke vrouw als bezoekvrijwilliger bij PVT Rado in Lanaken. 

‘In 2017 overleed mijn moeder en nog geen jaar later verloor ik ook mijn vader. Ik had de zorg voor hem opgenomen en zat na zijn overlijden met een leeg gevoel. Karen, een nicht van mijn beste vriendin vroeg in die periode waarom ik geen vrijwilligerswerk bij PVT Rado kwam doen. De vrijwilligster van Margriet was net verhuisd en ze zou het fijn vinden om terug iemand te hebben die op bezoek kwam. Ze overhaalde me door te zeggen: ‘je kan het eens proberen, daarna kan je nog beslissen wat je doet.’Iets doen voor anderen heeft altijd wat in mij gezeten, zo hebben we heel wat jaren kinderen uit Tsjernobyl opgevangen tijdens de vakantieperiodes. Op zich schrok het me ook niet echt af.

Met Margriet klikte het meteen. Ik vraag haar wat ze graag wil doen. Soms gaan we naar de markt, de Aldi of de kringloopwinkel of een koffie drinken. Enkele keren zijn we naar het shoppingcenter in Stein geweest. Het zijn vaak kleine dingen. Ik merk dat Margriet graag eens weg is, maar ze komt ook weer graag terug. In de auto zitten doet ze minder graag. Iedere keer als we samen ergens geweest zijn, zegt ze dat het altijd fijn is om samen met mij iets te doen. Dat doet je wel iets. Ze is ook bezorgd en let wel goed op. Als we ergens lopen, dan zegt ze soms die man zit al enkele keren naar je te kijken, kom maar vlug verder. Naast Rekem ben ik ook bij het cultureel centrum actief als vrijwilliger. Ik begeleid hier de workshop Mannen achter de kookpotten, en geef naailes aan een zestal cursisten. Door die ervaring heb ik me vorig jaar bij OPZC Rekem opgegeven om iets soortgelijk te doen met patiënten. Vorig jaar hebben we een bakworkshop gedaan en dit jaar koken we met mannelijke bewoners van OPZC Rekem.

Door het vrijwilligerswerk vind ik dat ik wat bijdraag aan de maatschappij. Iedereen is altijd maar bezig met zichzelf, maar soms is het goed om in plaats van ik ook eens wij te zeggen. Je offert met vrijwilligerswerk wat vrije tijd op, maar krijgt er veel voor terug. Als bezoekvrijwilliger probeer ik 2 keer per maand naar Margriet te komen. Het voordeel is dat ik het zelf kan inplannen en dat ik nog voldoende vrijheid heb. Kortom, een aanrader voor iedereen.’