Bij OPZC Rekem zijn er elke dag vrijwilligers die hun beste beentje voorzetten

Vrijwilligers worden ingeschakeld voor verschillende taken

Bezoekvrijwilliger

Bij OPZC Rekem zijn er heel wat zorgvragers die weinig tot geen bezoek krijgen en zich eenzaam voelen. Om die reden zijn we op zoek naar buddy’s die wat kleur in het leven van onze zorgvragers willen brengen via een bezoekje, een babbel, een terrasje of een uitstapje. De koppeling gebeurt op basis van gemeenschappelijke interesses.

Taakvrijwilliger

Er worden regelmatig groepsactiviteiten georganiseerd binnen OPZC Rekem. Steek je graag de handen uit de mouwen en heb je de goesting om samen met en voor zorgvragers iets aan te pakken? De taken zijn heel uiteenlopend en in verschillende diensten mogelijk. Dat kan gaan van het ondersteunen van een fiets- of wandeltocht, tot het helpen in het tweedehandswinkeltje, in de manege, in het cafetaria, maar ook huishoudelijke taken binnen de zorgeenheid maken hier deel van uit.

Heb jij een ander voorstel of idee? Geef gerust een seintje!

Hoe word je vrijwilliger

Om een vrijwilliger te worden bij OPZC Rekem, moet je eerst aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld 18 jaar zijn en een attest van goed zedelijk gedrag bezitten. We vragen aan onze bezoekvrijwilligers om minstens 2 contacten per maand te hebben en aan de taakvrijwilliger om minimaal een uur per week ondersteuning te bieden.

Wil jij graag als vrijwilliger aan de slag binnen OPZC Rekem? Dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek!

In een eerste intakegesprek toetsen we verschillende verwachtingen af. Jouw interesses als kandidaat-vrijwilliger leggen we langs de noden van het zorgcentrum. Op basis van deze vergelijking maken we een beslissing of je een taak- of bezoekvrijwilliger zal zijn. In een tweede gesprek maken we de koppeling concreet en organiseren we een eerste kennismaking. De werkingsbrochure wordt doorgenomen en het contract getekend.

Vriendendienst Rekem biedt een vrijwilligerscontract met verzekering en onkostenvergoeding. Deze onkostenvergoeding bedraagt €35 per maand. (kilometervergoeding en andere uitgaven).

Bij elke opstart is er een individuele begeleiding en een paar keer per jaar organiseren we een gezellige samenkomst en uitstapjes met alle vrijwilligers.

Ontstaan vrijwilligerswerking

Vriendendienst Rekem is opgestart  in 1999 met als doel zorgvragers, die langdurig in OPZC Rekem verblijven met een klein sociaal netwerk, nieuwe contacten met de buitenwereld aan te bieden. De Vriendendienst groeide en het vrijwilligerswerk werd uitgebreid naar het opnemen van taken binnen een zorgeenheid en bij de ondersteunende diensten. Als vrijwilliger ben je geen professionele hulpverlener, eerder functioneer je als ‘vriend’ voor de zorgvrager of bied je ondersteuning bij de activiteiten.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Anja Parthoens
Vrijwilligerswerking
Stafmedewerker vrijwilligerswerking
Arlette Boven
Coördinator AC Locomotief

Waar bent u naar opzoek?

Privacy & cookies
Lees onze privacyverklaring om meer te weten te komen over hoe we jouw persoonlijke gegevens beschermen.

Tijdelijk niet bereikbaar via onze hoofdingang

TEST TEST TEST