Volg een stage bij OPZC Rekem met een hart voor onze zorgvragers

OPZC Rekem streeft ernaar om voor verschillende disciplines stageplaatsen aan te bieden waarin elke stagiair kan uitblinken.

Om je tijdens je stage deskundig te begeleiden zijn er op elke zorgeenheid één of meerdere stagementoren actief. Samen met de stagebegeleiding van de school waken zij erover dat je tijdens je stageperiode maximaal aan je stagedoelstellingen kan werken. Heb jij interesse in een stageplaats binnen OPZC Rekem? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Saskia Agten, de stagecoördinator van OPZC Rekem. (tel. 089 22 23 05 of via saskia.agten@opzcrekem.be)

Er wordt vaak de vraag gesteld om voor slechts enkele uren naar ons zorgcentrum te komen voor een kijkstage, maar om de privacy van onze zorgvragers te respecteren kunnen we dit niet organiseren. We geven de voorkeur aan stageperiodes van minimum 4 weken.

Algemene info & afspraken

Om je eerste stagedag zo goed mogelijk te laten verlopen, kan je best onderstaande info en afspraken eerst goed doornemen.

Wie kan stage lopen in OPZC Rekem

Iedere student die vanuit zijn studierichting een stageplaats moet zoeken, kan een aanvraag doen via mail bij de stagecoördinator Saskia Agten. Intern wordt dan gekeken naar mogelijkheden. Je kan dit doen door onderstaande document ingevuld door te sturen.

Welke afspraken zijn er voor studenten verpleegkunde

In overleg met de scholen dient door de studenten verpleegkunde om de 14 dagen een weekend gewerkt te worden, met uitzondering van de zorgeenheden waar geen zorgvragers zijn tijdens het weekend bv. dagbehandeling 1 en 2. Indien mogelijk doen 3de jaarstudenten 3 nachtdiensten tijdens hun stage.

Waar kan ik info vinden over de zorgeenheid waar ik stage loop?

Op onze website kan je meer informatie vinden over de verschillende zorgeenheden, hun doelgroep, visie en therapeutisch kader.

Zijn er afspraken over kleding, hygiëne,…?

Handhygiëne is ook belangrijk in een psychiatrisch zorgcentrum. Naast het wassen van de handen zijn er ook nog een aantal andere regels om na te leven;

  • Zo is het niet toegestaan om binnen de zorg juwelen, kunstnagels of nagellak te dragen.
  • Je mag niets dragen dat onveilig is voor de zorgvragers, collega’s of jezelf, denk daarbij bv. aan sjaals, hoofddeksels, nekkoorden…
  • Het dragen van een hoofddoek tijdens de werkuren is niet toegestaan omwille van veiligheid, hygiëne en de neutraliteit/het openbaar karakter van OPZC Rekem.
  • Zorg ervoor dat je eigen kleding ook niet uitdagend is (diepe halsuitsnijdingen, korte rok/kleedje)

Waar moet ik voor zorgen eer ik met mijn stage start?

Voor je de stage aanvangt, dienen je stagecontracten en je gezondheidsattest in orde te zijn. Je moet deze tijdens het introductiemoment bezorgen aan Saskia Agten. Indien je deze documenten niet bij hebt kan je de stage niet aanvatten en krijg je geen toegang tot de zorgeenheden.

Wat moet ik weten voor mijn eerste stagedag?

  • je betaalt €25 (cash en gepast meebrengen) waarborg voor je sleutels en badge
  • de werkpostfiche van de zorgeenheid (terug te vinden op de website en het intranet) dien je binnen de eerste 24 uur op je stageplaats in orde te maken. De ingevulde fiche, voorzien van de nodige handtekeningen, dient aan de stagecoördinator bezorgd te worden
  • stagiairs kunnen vanaf de 2e stagedag ’s middags kiezen tussen een gratis broodje of een warme maaltijd (dient wel besteld te worden voor 10 uur). De nodige bonnetjes hiervoor worden tijdens de introductiemoment bezorgd
  • op de 1e stagedag moeten studenten zelf een lunchpakket meebrengen
  • elke maandag is er voor stagiairs verpleging een introductiemoment voorzien van 9u30 tot 11u30 (stagiairs van andere disciplines mogen hier ook aan deelnemen). De studenten worden om 9u30 aan het Onthaal afgehaald
  • afspraken rond de uren worden de 1ste dag gemaakt door jouw leidinggevende of jouw stagementor. Indien noodzakelijk kan je dit voor de eerste dagen vooraf met de zorgeenheid besproken worden.

Internaatreglement

Internaatreglement (PDF)

Inleefdagen

OPZC Rekem wil de vragen van leerlingen en studenten die interesse tonen in de werking van een psychiatrisch zorgcentrum graag positief beantwoorden.  Als leerling middelbaar onderwijs kan je de vraag krijgen om een stage te lopen om kennis te maken met een mogelijke toekomstige werkomgeving, of je wil dit doen in functie van een sociale stage of sociaal engagement, spontaan of op vraag van jouw school.

Lees meer

Wij willen hier graag zo goed mogelijk aan beantwoorden. Omdat OPZC Rekem met zorgvragers met een psychische ziekte of beperking werkt, is het niet eenvoudig om hier stages te organiseren omwille van de privacy van de zorgvrager en het beroepsgeheim. Ook zijn er enkele organisatorische aspecten die dergelijke stages niet vanzelfsprekend maken.
Omwille van deze redenen organiseert OPZC Rekem als alternatief infomomenten specifiek voor leerlingen secundair onderwijs, zodat we toch tegemoet kunnen komen aan jouw vraag en de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie beter bekend kunnen maken.

Een infomoment bestaat uit een interview dat je kan komen afnemen met één van de collega’s van een bepaalde vakgroep (verpleegkundige, psychologen, therapeuten). Ze maken graag max. 1 uurtje vrij voor dit interview. Het aanvragen van dit infomoment kan via saskia.agten@opzcrekem.be.

Ook andere Limburgse gezondheids- en welzijnsorganisaties organiseren deze inleef- en kennismakingsmomenten of specifieke kijkstages. Indien je een kijkstage wil volgen, kan je via de website van de Vlaamse zorgambassadeur een aanvraag indienen (http://ikgaervoor.be/inleefmomenten). POM Limburg gaat dan op zoek naar een stageplaats voor jou. Op hun website vind je ook heel wat info over zorgberoepen, zorgopleidingen…

Wij wensen je alvast veel succes met het begin van een boeiende carrière, welke richting je ook wil uitgaan.

Werkpostfiches & Risicoanalyses

De werkpostfiches en risicoanalyses zijn nog in afwachting van een update na onze vernieuwde zorgindeling. Voor meer informatie kan je terecht bij Saskia Agten.

Lees meer

Administratie

Trefcentrum

Hoteldienst

Informatica

Keuken

Stewards

Plantsoendienst

KeFor

Criminologie

Ergotherapie

Hippotherapie

Kinesitherapie

Paramedici

Sociale Dienst

Noolim

Introductiebrochures

De introductiebrochures zijn nog in afwachting van een update na onze vernieuwde zorgindeling. Voor meer informatie kan je terecht op de pagina van de verschillende zorgeenheden of bij Saskia Agten.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Saskia Agten
Stagecoördinator

Waar bent u naar opzoek?

Privacy & cookies
Lees onze privacyverklaring om meer te weten te komen over hoe we jouw persoonlijke gegevens beschermen.

Tijdelijk niet bereikbaar via onze hoofdingang

TEST TEST TEST