Geplaatst op

Nieuwe waarden en een deontologische code

Het zomerfeest gisteren, was hét moment om officieel de nieuwe deontologische code en de vijf nieuwe waarden te introduceren bij OPZC Rekem. Dat gebeurde met een feestelijk tintje tijdens een jaarlijkse activiteit die belangrijk is voor de verbinding tussen zorgvragers en medewerkers.  Het is voor het eerst dat OPZC Rekem een eigen deontologische code heeft. Daar zijn we dan ook trots op. Er is lang aan gewerkt en over nagedacht om tot dit resultaat te komen.

De deontologische code biedt houvast om integer te kunnen werken volgens de waarden en normen van OPZC Rekem. De code draagt ook bij  aan een open gesprekscultuur binnen onze organisatie waar medewerkers en leidinggevenden integriteitsdilemma’s kunnen bespreken. De code geldt voor alle personeelsleden, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, jobstudenten en stagiairs. De deontologische code is binnenkort intern beschikbaar.  

De code is een van de instrumenten van het integriteitsbeleid van OPZC Rekem en maakt deel uit van een breder geheel. Een belangrijk uitgangspunt van de deontologische code zijn de vijf nieuwe waarden. Dit zijn:

  • Veiligheid – De waarde veiligheid wordt gezien in de breedste zin van het woord – relationele en psychische veiligheid, fysieke veiligheid, procedurele en wettelijke veiligheid.
  • Professionaliteit – Je professionele houding is een standaard voor het leveren van kwaliteit onder alle omstandigheden.
  • Verbondenheid – Je gaat respectvol om met collega’s, zorgvragers, hun netwerk maar ook met elke andere mogelijke betrokkene van OPZC Rekem.
  • Openheid – Binnen de organisatie creëer je samen met collega’s een open gesprekscultuur waarbij je je inzet om dit op alle niveaus te verwezenlijken.
  • Zorgzaamheid – Je bent zorgzaam naar mens, materiaal, middelen en omgeving door te luisteren, aandacht te hebben en geven en door hulp te bieden of vragen waar nodig.

Zij vormen de basis voor goed, integer gedrag. De volgorde van de vijf waarden is willekeurig. Geen enkele waarde staat boven de andere.

Tijdens het zomerfeest werd samengewerkt om de nieuwe waarden kleur geven. 

Waar bent u naar opzoek?

Privacy & cookies
Lees onze privacyverklaring om meer te weten te komen over hoe we jouw persoonlijke gegevens beschermen.

Tijdelijk niet bereikbaar via onze hoofdingang

TEST TEST TEST