Hoeveel noten moet je wel niet kraken om uiteindelijk, in enkele maanden tijd, meer dan 80 kilo okkernoten over te houden? Veel, heel veel! Maar het is gelukt. Daarvoor moet je een echte krak zijn. Vandaar ook de naam ‘notenkrakken’ voor dit project.
Zorgvragers van Rado, Dagbehandeling 2, IT, PVT Rekem en AC Locomotief zijn in juni gestart met het project Notenkrakken. De noten, aangeleverd in zakken van 20 kilo, worden in kleine groepjes gekraakt. Soms binnen, dan weer buiten. Maar bovenal zorgt het project voor verbinding. Anne Brouwers coördineert Notenkrakken voor de campus in Rekem. “Het kraken van noten betekent vaak een moment van samenzijn, een gesprek voeren. Ook zorgt het voor afwisseling tussen andere werkopdrachten,” deelt Anne haar ervaring. Van de noten wordt olie gemaakt en de harde schil wordt verzameld en hergebruikt. De noten leveren per kilo een klein bedrag op.
Sociaal project
Notenkrakken is een sociaal project van Cera, een financiële coöperatie met als missie ‘samen investeren in welvaart en welzijn’ en de ‘37graden coöperatie’. Zij werken samen om een notenkrakken-netwerk van enerzijds Cera-leden die noten rapen en anderzijds zorgorganisaties die noten kraken, uit te bouwen. Ze activeren de Cera-leden om okkernoten te rapen, hierdoor creëren ze veel handenarbeid voor zorgorganisaties die de noten gaan kraken. Het voelt alsof ze hiermee iets herstellen dat in de loop der jaren verloren is gegaan. Met respect voor de natuur, met boerenverstand en solidariteit geven ze de Cera-vennoten en alle andere partners de mogelijkheid om echt mee te bouwen aan iets groter. Samen doen waar je alleen te klein voor bent.
Wil je okkernoten doneren, dan kan dat. AC Locomotief is verzamelpunt voor okkernoten in de regio. Wie okkernoten heeft, kan contact opnemen via de telefoonnummers (089 22) 2671, 2672 en 2673.
8.11.2022